Zelf asbest herkennen: waar moet u op letten?

Asbest herkennen is moeilijk. Toch is het erg belangrijk om actie te ondernemen als u vermoedt dat er asbest in uw huis of bedrijfspand zit. Het is namelijk een gevaarlijke stof en langdurige of intensieve blootstelling aan vrijgekomen asbestvezels, is ontzettend schadelijk voor de gezondheid.

Asbest is een verzamelnaam voor mineralen die bestaan uit kleine vezels. Sinds 1993 is het gebruik van asbest verboden, maar voor die tijd werd het veel gebruikt. Het is namelijk goedkoop en zeer resistent tegen onder andere hitte en slijtage. De vezels zijn zo klein dat ze niet te zien zijn met het blote oog. Dit is een van de redenen dat het zo lastig is om asbest te herkennen.

Asbest herkennen

Asbest kunt u ook niet herkennen aan de kleur. Hoewel de vezels zelf blauw, bruin of wit zijn, zijn ze verwerkt in verschillende soorten materialen. Die materialen kunnen allerlei kleuren hebben. Het herkennen gaat daarom niet zozeer om het herkennen van asbest, maar om het herkennen van asbestverdacht materiaal.

De structuur van deze materiaal kan u wat meer vertellen, maar ook hier zitten haken en ogen aan. Asbesthoudend materiaal heeft vaak één kenmerkend oppervlak: een wafel- of honingraatstructuur. Deze structuur is echter niet altijd even makkelijk te zien. In de asbestbranche wordt onderscheid gemaakt tussen hard materiaal en zacht materiaal. Zacht asbesthoudend materiaal heeft vaak een vezelige structuur. Hard asbesthoudend materiaal kunt u horen: door te tikken op het materiaal hoort u een geluid dat vergelijkbaar is met het geluid dat u hoort als u op een schoolbord zou tikken.

De meest bekende asbesthoudende materialen

Het meest bekende asbestverdachte materiaal zijn golfplaten, die vaak verwerkt zijn in daken van grotere panden. Deze golfplaten moeten sterk, slijtvast en duurzaam zijn. Daarnaast moet het materiaal ook tegen loges, schimmels en zuren kunnen. Omdat daken kunnen worden aangetast door allerlei weersomstandigheden, waardoor de asbestvezels vrij kunnen komen, is het erg belangrijk om asbestdaken te herkennen en te verwijderen. Vanaf 2024 zal het hebben van een asbestdak bovendien verboden zijn voor de wet.

Plafonds in een keuken of douche kunnen ook gemaakt zijn van asbesthoudend materiaal. De plafonds moeten namelijk bestand zijn tegen schimmels, maar ook tegen de hoge temperaturen van stoom kunnen. Ook vloerkleden en andere huisonderdelen kunnen asbest bevatten.

Asbest herkennen: twee indicatoren

Er zijn twee indicatoren voor asbestverdacht materiaal, waar u zelf naar kunt kijken. Het gebruik van asbesthoudende materialen is sinds 1993 verboden. Dat betekent dat de kans dat uw huis of bedrijfspand asbest bevat aanzienlijk kleiner is, als deze gebouwd is ná 1993. Is het verdachte materiaal van voor 1993 en schijnbaar onverwoestbaar, dan is ook dat een sterke indicator voor asbest.

Als u vermoedt dat u asbesthoudend materiaal heeft, moet u alert zijn. Boor, zaag of breek het materiaal niet en zorg dat er op geen enkele andere manier vezels vrij kunnen komen. Om uitsluitsel te krijgen, kunt u een asbestinventarisatie laten uitvoeren. Daarvoor bent u bij Stedupro aan het juiste adres. Als blijkt dat u daadwerkelijk asbest in uw huis of ander pand heeft, verzorgen wij voor u ook de verwijdering van het materiaal. Wilt u een afspraak maken voor een inventarisatie of heeft u meer informatie nodig? Kijk op deze pagina of bel 0318 570 244.

Deel dit bericht
Recent nieuws