Aankondiging asbest fonds voor huiseigenaren in 2020

Maandag 14 oktober kondigde staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur aan dat er volgend jaar een fonds komt waar huiseigenaren geld kunnen lenen om hun asbestdak te verwijderen. Tot en met 2028 zal men gebruik kunnen maken van dit asbest fonds. De regeling is ingevoerd om huiseigenaren te stimuleren om op korte termijn hun asbestdak te verwijderen.

Een eerder wettelijk verbod op asbest ging niet door. In verband met de gezondheidsrisico’s van het kankerverwekkende asbest komt het kabinet nu met een nieuwe aanpak. “Het gezondheidsrisico van asbest wijkt niet vanzelf. Het is dus niet de vraag of maar hoe we met elkaar voor een veilige, schone en asbestvrije omgeving kunnen zorgen. De daken waar dit nog in zit, zijn oud en verweren steeds verder. We willen mensen helpen hun asbestdak te verwijderen’’, stelt Van Veldhoven.

Eind dit jaar worden er verdere afspraken gemaakt over het asbest fonds. Het is nog niet bekend hoeveel geld er in het fonds komt, wat de bedragen zijn die huiseigenaren kunnen lenen en wat het rentepercentage gaat worden.

Asbestdaken niet langer verzekerd
Voor huiseigenaren vormen asbestdaken een steeds groter probleem, omdat verzekeraars asbestdaken uitsluiten, en het niet mogelijk is om met een onverzekerd asbestdak een hypotheek te krijgen. Met de nieuwe regeling maakt het kabinet het eenvoudiger om een asbestdak te verwijderen.

Vroeger was asbest een populair bouwmateriaal en werd het veelal gebruikt in daken. Sinds 1993 bestaat er al een totaalverbod op het gebruik van asbest vanwege de grote gezondheidsrisico’s, maar er zijn nog veel huizen en gebouwen waarin het materiaal is verwerkt.

 

Wat betekent dit voor u?

Het verwijderen van asbest is voor veel mensen een flinke kostenpost. Heeft u zelf een asbestdak, dan kunt u straks met de invoering van dit asbest fonds gemakkelijker de verwijdering van het materiaal financieren. Wilt u weten wat het saneren van uw dak gaan kosten? Bereken het via onze handige online rekentool.

Deel dit bericht
Recent nieuws