Dinsdag 16 oktober j.l. heeft de Tweede Kamer, met 147 van de 150 stemmen, ingestemd met het wetsvoorstel van Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Het gaat om een wijziging van de Wet milieubeheer, waarmee het vanaf 2024 verboden wordt om asbestdaken te hebben. Het verbod gaat wel pas eind 2024 in, terwijl het eigenlijk de bedoeling was dat het al begin van dat jaar van kracht werd.
Het verbod op asbestdaken houdt in dat na 2024 alle daken met asbest verdwenen moeten zijn uit Nederland. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is er nog ruim 80 miljoen vierkante meter aan daken met asbest in Nederland. “De hoogste tijd om vandaag nog te beginnen met saneren”, stelt Stientje Van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.
Het uitstel tot eind 2024 was een voorstel van VVD’er Eric Ziengs en CDA’er Maurits von Martels en heeft te maken met het feit dat er onvoldoende asbestverwijderingsbedrijven met onvoldoende capaciteit zijn, die alle asbestdaken in Nederland kunnen verwijderen. De eerder voorgestelde datum van 1 januari 2024 is dus feitelijk onhaalbaar. Met het uitstellen tot 31 december van dat jaar hoopt de Tweede Kamer dat probleem op te lossen. Na afloop van de stemming werden er onder andere moties ingediend waarin Kamerleden vroegen om snellere certificering van werknemers om het capaciteitsprobleem op te lossen.
VVD en CDA stelden daarnaast voor om een fonds te starten voor particulieren en bedrijven die sanering van hun dak niet kunnen betalen. Er is te weinig geld om de saneringen uit te voeren. Ook dat voorstel werd gesteund door de Tweede Kamer. De partijen willen dat de staatssecretaris gaat praten met de provincies en gemeenten over het opzetten van een fonds. In de pot voor asbestsanering van de overheid zit namelijk nog maar vijf miljoen euro (van de 75 miljoen die oorspronkelijk beschikbaar was gesteld). Zowel bedrijven als particulieren kunnen daar aanspraak op maken. Zij krijgen tot maximaal 25.000 euro vergoed.
Asbest was jarenlang een populair bouwmateriaal. Het is verwerkt in onder andere golfplaten, vensterbanken, plafonds en verschillende leidingen. Het materiaal is gevaarlijk en bevat kankerverwekkende stoffen. In 1993 kwam er een totaalverbod op het gebruik van het materiaal, maar er zijn nog veel huizen en gebouwen waarin asbest is verwerkt.
Denkt u dat u een asbestdak heeft? Stedupro voert asbestinventarisaties uit en verwijdert zorgvuldig en snel uw asbestdak. Neem contact met ons op voor meer informatie of een afspraak!
Nieuws
Subsidie asbestdaken per provincie – Overzicht 2020
Volgens het kabinet komt er in 2020 een fonds vrij dat financiële hulp biedt om asbest veilig te verwijderen. Hierover is nog geen datum bekend